Tokat’ın kökeni nereden gelir?
Bazı araştırmalar Tokat’ın Togayit Türkleri tarafından kurulduğunu ve şehrin isminin bu topluluğa dayandığını iddia etmiştir. Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi bazı tarihçiler ise şehrin isminin “surlu şehir” anlamına gelen Tok-kat’tan geldiğini ileri sürmüşlerdir.
Tokat halkının mezhebi nedir?
Tokat Alevileri: Neredeyse hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta – Dodurga’dan Salur’a kadar; Aleviler Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde yaşamaktadır. Bunların arasında Sıraçlar, Türkmen Aleviliğini en özgün haliyle uygulayanlardır.
Tokat yüzde kaçı Türk?
Kapladığı alan bakımından Türkiye topraklarının %1,3’ünü kaplar. Deniz seviyesinden yüksekliği 623 metredir. Coğrafi koordinatları: 39° 51′ – 40° 55′ kuzey enlemleri ile 35° 27′ – 37° 39′ doğu boylamları arasında yer alır.
Tokat rum mu?
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yüzyılında, Yunan terimi genel olarak tüm Anadolu ülkeleri ve özellikle Amasya, Tokat ve Sivas bölgeleri için kullanılıyordu. 1413’te, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği’nin yanında üçüncü bir idari birim olarak Yunan Beylerbeyliği kuruldu[1].
Tokat hangi beylik?
Kaynaklara göre Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Danişmendliler Beyliği’nin kurulduğu bölge, 1175 yılında Selçuklular’ın eline geçmiştir. 1243 Kösedağ Muharebesi’nden sonra İlhanlılar’ın, 1335’ten sonra Eretna’nın, 1388’de Kadı Burhaneddin’in yönetimine geçmiş, 1392’de ise Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tokat yeşillik mi?
Tokat, Türkiye’nin sayılı orman bölgelerinden biridir. İlin kuzey ve güneyine doğru uzanan dağların hemen hemen hepsi ormanlıktır.
Tokatta laz var mı?
Tokat merkez Biskincükt (neredeyse tamamı Laz), Varaz (Kürtçe, Türkçe, Laz karışık), Endiz (İnanlı ilçesi Laz), Fırındere (Laz), Söngüt (bazı Laz), Taşçiftlik (bazı Laz), Çiprek (bazı Laz), ibibse (bir kısmı ihtiyaç sahibi), Almus ilçesi Göltepe köyü (tümü ihtiyaç sahibi), Erbaa ilçesi Revak köyü (bir kısmı ihtiyaç sahibi), Zile ilçesi Ede…
Tokat hangi dine mensup?
Bugün Tokat’ın tüm nüfusu Müslümandır. Bölgedeki kültürel ve dini yapı Türk-İslam kültüründen etkilenmiştir.
Çetmi kime denir?
Çepni kabilesinden insanlar, yaşadıkları bölgeye göre; “Çepni”, “Çetme”, “Çitme” olarak adlandırıldılar ve Anadolu’nun birçok yerinde yerleştikleri kasaba ve köylere bu isimleri verdiler. Bu etnonim Batı Anadolu’da Chetmi, Özbekistan’da Chepbe ve Yunanlılar tarafından Τζιαπνίδαι (çev. Tziapnidai) olarak da kullanılır.
Tokat Karadeniz mi?
Tokat, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 9958 km2’dir. Bu yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %1,3’ünü kaplar.
Tokat neyi meşhur?
Tokat kebabı, Tokat tava, bakla dolması, dolma, erik dolması, pehlili pilav, kuskus, dolma, mazmak, nohut güveç, nivik, paça çorbası, hafif çorba, toyga çorbası, gendüme çorbası, mercimek hamur çorbası, yarasa ., keşkek, nohut mayalı cevizli börek, katmer, yufka, Çökelekli bazlama, Çökelekli pide,…
Tokat hangi ülkeye ait?
Tokat (şehir)TokatTokatÜlkeTürkiyeBölgeKaradeniz BölgesiİlTokat13 satır daha
Tokat hangi boy?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Tokat’ta eskiden kimler vardı?
M.Ö. 4. yüzyıla gelindiğinde bölgenin kadim halkları olan Hattiler, Hititler, Hurriler, Mitanniler ve Frigler zamanla yeni kavimlerle birleşerek, onların terk ettikleri kentlerin üzerine Pers, Helenistik ve Pontus kentleri kurulmaya başlanmıştır.
Tokat’ta hangi evliyalar var?
TokatAbdülmecid Şirvani Hazreti Tokat. … Acepşir Efendi Tokat Hazretleri. … Ali Osman Efendi Hazretleri, Tokat. … behrullah-efendi-hishazları Tokat. … Ethem Çelebi Hazretleri, Tokat. … Hazreti İshak-ı Zencani Tokat. … Muharrem Efendi Hazreti Tokat.Daha fazla ürün…
Tokat Doğu Karadeniz mi?
Coğrafi Yapı Tokat, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 9958 km2’dir. Bu yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %1,3’ünü kaplar.
Tokat hangi ülkeye ait?
Tokat (şehir)TokatTokatÜlkeTürkiyeBölgeKaradeniz BölgesiİlTokat13 satır daha
Tokat’ın kültürü nedir?
TOKAT KÜLTÜRÜ Asırlar boyunca bozulmadan günümüze kadar korunarak gelen gelenek ve göreneklerimiz, yemek kültürümüz, giyim kültürümüz, folklor değerlerimiz, bakırcılık, yazmacılık, halı ve kumaş dokumacılığımız, bugün de aynı disiplin ve coşkuyla sürdürülmektedir.
Erbaa hangi Türk boyundandır?
Erbaa’nın çok eski bir yerleşim tarihi vardır. Bölgede yapılan kazılardan, kalıntılardan ve tarihi bilgilerden Kelkit Havzası ve çevresinin Hititlerin yerleşim alanı olduğu tespit edilmiştir. Hititler ve Frigler Kelkit Havzası boyunca M.Ö. 2000 ile M.Ö. 600 yılları arasında irili ufaklı birçok yerleşim yeri kurmuşlardır.