Yönetmelik iptali geriye yürür mü?
– İptal kararı, idari işlemin ilk alındığı tarihten itibaren hükümsüz kalmasına neden olur. İptal kararları geriye dönük olduğundan, idari işlemin hiç yapılmadığı varsayılır.
Kanunlar geriye dönük uygulanabilir mi?
Sonradan çıkarılan kanun, kural olarak, yürürlüğe girdiği tarihten önceki olay ve durumlara uygulanmaz.” Yeni çıkarılan kanunlar için benimsenen geriye yürüme yasağı ilkesi, idari hukuk alanında da “idari işlemlerin geriye yürüme yasağı” ilkesi olarak kabul edilmektedir.
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi hangi maddedir?
Hem 1961 hem de 1982 Anayasası’nda Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği açıkça belirtilmiştir. Anayasa’nın 153. maddesinde ise Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının geriye yürümeyeceği açıkça belirtilmiştir.
Yasa geriye yürür mü?
Anayasal bir devlette, devlet yasal kesinliği sağlamakla yükümlüdür. Yasal kesinlik ilkesi temel olarak yasaların geriye dönük olarak uygulanamayacağını gerektirir. “Yasaların geriye dönük olmaması ilkesine” göre, yasalar genellikle yürürlüğe girdikten sonra bile olaylara, işlemlere ve eylemlere uygulanmaya devam edecek şekilde çıkarılır.
Geçmişe yürüme ilkesi nedir?
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi gereği, sonradan çıkarılan kanun, yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanmaz (Anayasa Mahkemesi, E.2001/36, K.).
İptal edilen kanun geçmişe yürür mü?
Anayasa’nın 153(V) maddesine göre, “İptal kararları geriye yürümez.” Burada, idari bir dava sonucu verilen iptal kararının geriye dönük etkisi ve (sonradan) etkisi üzerinde durmakta fayda vardır.
Yürürlükten kaldırılan kanunlar uygulanır mı?
İptal üzerine ek hükümler artık geçerli olmayacak ve maddenin geri kalan hükümleri elbette iptalden sonra bile yürürlükte kalacaktır. Ayrıca askıya alınmaya tabidir. Yeni veya özel düzenlemenin yürürlükten kaldırılması, eski veya genel düzenlemelerin geçerli olmaya devam edeceği ve bu düzenlemeden etkilenmeyeceği anlamına gelecektir.
Geçmişe yürüme yasağı nedir?
Geriye dönük olmama ilkesi, bireylerin işlediği eylemlerin, o eylemlerin işlendiği sırada yürürlükte olmayan daha sert cezai yaptırımlara tabi tutulmasını engelleyen bir ilkedir. Bu ilke, hukuki kesinlik, kesinlik ve adalet ilkelerini yansıtır.
Yönetmelikte geçici madde ne demek?
Geçici maddeler, kanunların geçiş hükümlerini düzenleyen maddelerdir.
Gerçek olmayan geriye yürüme nedir?
“Gerçek dışı geriye dönük etki, yeni getirilen düzenlemenin, eski düzenlemenin yürürlükte olduğu süre içinde başlamış ancak henüz tamamlanmamış olan hukuki durum, ilişki ve olaylara uygulanması anlamına gelir.” Bkz. Anayasa Mahkemesi, 9.2.2012, E. 2010/93, K. 2012/20.
Anayasanın 2. maddesi nedir?
Anayasa’nın 2. maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, toplumsal barış, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” hükmü yer aldı.
TCK geriye yürür mü?
; Suç gününden sonra yapılan ve maddi ceza hukuku kapsamına giren yasal değişiklikler genellikle geriye dönük değildir. Bunun nedeni, yasada geriye dönük değişikliklerin “yasa olmadan suç ve ceza olamaz” ilkesine aykırı olmasıdır. Ancak, suçluya fayda sağlayan maddi ceza hukukunda yapılan değişiklikler geriye dönüktür38.
Danıştay yönetmelik iptal kararları geriye yürür mü?
Her ikisi de objektif hukuk düzenine aykırı hukuki işlemleri hükümsüz kılarak koruma işlevini yerine getirseler de Anayasa Mahkemesinin iptal kararları geriye yürümez1, buna karşın idare mahkemelerinin iptal kararları geriye yürür veya iptal kararı niteliğindedir.
Yargıtay kararı geriye yürür mü?
Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında, Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı yeniden inceleme imkânı tanınmamış ve Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğu belirtilmiş, beşinci fıkrasında ise “iptal kararlarının geriye yürümeyeceği” kuralı yer almıştır.
Kanunların ileri yürümesi nedir?
Bir yasa, yürürlükten kaldırıldıktan sonra yasalara uygulandığında, anterograddır. Yürürlüğe giren bir yasanın, geçerlilik süresi içinde meydana gelen eylem ve olaylara uygulanmasına derhal uygulama denir.
Yönetmelikler nasıl iptal edilir?
Tüzük çıkarma, bir yasama veya yargı eylemi değil, sadece yönetim göreviyle ilgili bir eylemdir. Tüzükler, kanuna aykırı hükümler içermemelidir, aksi takdirde Danıştay tarafından iptal edilir.
İptal davası geçmişe etkili mi?
İptal kararları, kararın verildiği tarihten veya iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren hüküm ifade ettiğinden ve geçmişe yönelik bir etkisi olmadığından, bu kararların kesin değil, kurucu nitelikte olduğunu düşünmekteyiz.[4] Ancak iptal kararlarında söz konusu yasal düzenlemenin hukuka aykırı olduğu görülmektedir.
İdari kararlar geriye yürür mü?
Kanunların geriye yürümezliği ilkesine paralel olarak, idari işlemler de yürürlüğe girdikleri andan itibaren hukuki sonuçlarını doğurduklarından, idari işlemlerin geriye yürümezliği ilkesinin mahkeme kararlarında da idari hukukun bir ilkesi olarak kabul edildiği görülmektedir.
Yönetmelik iptali için nereye dava açılır?
3. İdari işlemlerin iptalinde görevli mahkeme Buna göre, iptal davalarında görevli mahkemeler, Devlet Kanununun 24 üncü maddesinde sayılan davalarla sınırlı olmak üzere İdare Mahkemesi, Maliye Mahkemesi ve Danıştay olabilir.